História amerického Washingtonu siaha do roku 1800

12.12.2015 Celý región

Washington/Bratislava 12. decembra (TASR) - Washington sa stal hlavným mestom Spojených štátov amerických (USA) 12. decembra pred 215 rokmi.

Po vyhlásení nezávislosti v roku 1776 potrebovali USA nové hlavné mesto, a tak prvý americký prezident George Washington v roku 1790 rozhodol o jeho výstavbe i lokalite. Dokončenia stavby v roku 1800 sa však už nedožil.

Umiestnenie Washingtonu bolo kompromisom medzi záujmami severných a južných štátov. Jeho okolie zahŕňajúce celú oblasť hlavného mesta sa začalo nazývať District of Columbia (D.C.) na znak vyjadrenia úcty Krištofovi Kolumbusovi, ktorý objavil Ameriku. Do vystavania Washingtonu bola prechodným hlavným mestom Filadelfia, kde sídlil aj americký kongres. Prvým prezidentom pôsobiacim vo Washingtone bol federalista a 2. prezident USA John Adams.

Mesto, ktoré patrí k málopočetným hlavným mestám sveta projektovaným primárne na tento účel, je situované na brehoch rieky Potomac medzi Marylandom a Virgíniou. Jeho projektantom bol americký architekt francúzskeho pôvodu Pierre L'Enfant. Na veľkoryso poňatom území navrhol bulváre, umiestnenie budov a verejné priestory na zhromažďovanie. Najstaršou budovou vo Washingtone je oficiálne sídlo a pracovisko amerického prezidenta známe ako Biely dom. K najdôležitejším a najznámejším budovám mesta patrí Americký Kapitol slúžiaci ako sídlo Kongresu USA.

V čase, keď sa Kongres a prezident sťahovali do Washingtonu, s nedokončenými verejnými budovami kontrastovali malé domčeky a chatrče pre robotníkov. Prvé obývateľné štvrte vyrástli okolo Kapitolu, v Downtowne a okolo Bieleho domu na námestí Lafayette Square. V roku 1814 postihlo Washington neľahké obdobie, keď mnoho budov pohltili plamene založené britskou armádou v priebehu britsko-americkej vojny. Rozkvet a rast mesta začal v období po druhej svetovej vojne.
Pribudla napríklad základňa amerických ozbrojených síl Pentagon, niekoľkokilometrová promenáda National Mall, impozantné Národné múzeum americkej histórie a veľa iných pamätihodností.
Celkový pohľad na Pentagon vo Washingtone.

V súčasnosti je Washington okrem sídla amerického prezidenta, kongresu a mnohých zahraničných inštitúcií aj obľúbenou turistickou destináciou.
 

Vyberte región